Bilaterální postižení u epilepsie temporálního laloku - Řehulka, Pavel (2018)
Úvod. Farmakorezistentní epilepsie může být účinně léčena epileptochirurgickými postupy. Resekční výkonem lze dosáhnout dlouhodobého stavu bez záchvatů u 60-70% pacientů s farmakorezistentní epilepsií spánkového laloku (TLE). Bitemporální epilepsie je jednou z příčin selhání chirurgické léčby u pacientů s TLE. Bitemporální epilepsie je zvláštním typem TLE, která je charakterizována nezávislým počátkem záchvatů v obou spánkových lalocích. Úplné bezzáchvatovosti je možno resekcí dosáhnout u 34% pacientů s bitemporální epilepsií, avšak s ohledem na vyšší riziko pooperačního kognitivního deficitu. Důležitou skutečností je, že diagnostika bitemporální epilepsie vyžaduje invazivní video-EEG monitoraci s bilaterální implantací intracerebrálních elektrod. Cílem této práce bylo zjistit, zda může být bitemporální epilepsie identifikována pomocí 1) semiologické analýzy a 2) analýzy interiktálních vysokofrekvenčních oscilací (HFO). Metody. 1) U 13 pacientů s unilaterální (uniTLE) a 13 pacientů bilaterální epilepsií spánkového laloku (biTLE) byla provedena retrospektivní komparace iktální a postiktální semiologie.