Analýza logistiky péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou v rámci trombolytického programu - Haršány, Michal (2018)
Úvod. Úspěch léčby akutního ischemického iktu intravenózní trombolýzou je vysoce závislý na čase. V nemocniční fázi trombolytického programu je akutní zobrazovací vyšetření mozku jedním z logisticky nejdůležitejších kroků před podáním trombolýzy. Na to, abychom zlepšili door-to-needle time (DNT), je důležité porozumět, zda 1) delší door-to-imaging time (DIT) způsobuje delší DNT, 2) nemocnice mají odlišný DIT a 3) které charakteristiky pacientů a nemocnice predikují délku DIT. Metody. Prospektivně sbíraná data v SITS-EAST (Safe Implementation of Treatments in Stroke EAST) registru z krajín střední a východní Evropy mezi 2008 a 2011 byla analyzována. Charakteristiky nemocnic byly získany dotazníkem z každého centra. Pacientské a nemocniční prediktory DIT ≤25 minut byly testovány metodou general estimation equations. Výsledky. Celkem 6 z 9 zemí v SITS-EAST registru participovalo a z 4212 pacientů v databazi mělo 3631 (86%) všechny potřebné proměnné. DIT ≤25 minut byl dosažen u 2464 (68%)