Neuropatická bolest a možnosti její diagnostiky - Šrotová, Iva, 1984- (2018)
Neuropatická bolest vzniká jako přímý důsledek léze nebo onemocnění, které postihují somatosenzitivní nervový systém. Prevalence neuropatické bolesti se v posledních letech zvyšuje, aktuálně se pohybuje v rozmezí 6,9 -10,0 % a v budoucnu lze předpokládat její další nárůst. Neuropatická bolest je závažným a v mnoha případech i iniciálním symptomem řady neurologických onemocnění, a to jak centrálního, tak periferního nervového systému. Velmi důležitá je její včasná a správná diagnostika, která následně vede k vhodné terapeutické intervenci a tím pozitivně ovlivňuje kvalitu života pacientů. Cílem uvedeného souboru komentovaných prací bylo zejména přispět ke zlepšení diagnostických možností neuropatické bolesti (pomocí specializovaných dotazníků či detailního testování senzitivity) a následně prakticky aplikovat tyto nástroje u různých skupin pacientů (například u pacientů s diabetickou neuropatií, roztroušenou sklerózou či bolestmi zad) za účelem zpřesnění poznatků o bolesti u těchto pacientů, a to jak individuální, tak na skupinové úrovni