Perzekuce osob označených za kulaky na příkladu bývalého okresu Milevsko - Pauknerová, Ingrid (2018)
Disertační práce mapuje problematiku perzekuce „kulaků“ na příkladu lokality vymezené bývalým okresem Milevsko, a to v kontextu proměn, které s sebou přineslo období kolektivizace venkova, kdy se z tradiční obce stávala obec socialistická. Věnuje se především dvěma způsobům likvidace sedláků, a to formou soudních procesů a administrativní cestou na základě aplikace vládního nařízení č. 50/1955 Sb. K výzkumu využívá především archivní prameny privátního i veřejného charakteru, z nichž největší část představují trestní spisy. Na základě jejich analýzy vzniká nejenom detailní obraz celého procesu perzekuce "kulaků", ale též vyniká sociální proměna venkova s tímto procesem spojená a životní příběhy konkrétních osob, které se bez vlastního přičinění staly pronásledovanými