Tradiční tkalcovství na Horňácku : historicko-sociální a technologické kontexty - Hrbáčová, Petra, 1978- (2018)
Ruční tkalcovství patří k tradičním řemeslům, provozovaným v lidovém prostředí. Na Horňácku, konkrétně v obcích Hrubá Vrbka, Velká nad Veličkou, Kuželov a Malá Vrbka, se jednalo o řemeslo velice rozšířené, zejména pak v 19. století. Vesničtí řemeslníci vyráběli hladké konopné nebo lněné plátno ze surovin místní produkce pro potřebu lokálního trhu. Kolem poloviny 19. století, v souvislosti s používáním nového materiálu, bavlny, se začaly tkát i vzorované tkaniny, tzv. činovati. Od 50. let 20. století produkci zdejších tkalců do značné míry ovlivňovalo Ústředí lidové umělecké výroby (ÚLUV). Do činnosti této organizace bylo zapojeno několik výrobců, kteří dle výtvarných návrhů designérů ÚLUVu tkali textilie určené pro celostátní síť prodejen Krásná jizba. Cílem předkládané disertační práce je zpracovat zvolené téma co nejkomplexnějším způsobem, který obsáhne kulturně historický pohled na horňácké tkalcovství, zachytí jeho hlavní technologické principy, ale také výtvarnou podstatu. Práce s