Impact of factors involved in the early spread of the isiac cults across the Aegean sea: a quantitative evaluation - Glomb, Tomáš, 1989-; Zbíral, David, 1980-; Masarykova univerzita. Ústav religionistiky (2018)
Během prvních staletí vlády dynastie Ptolemaiovců v Egyptě, což je v této práci vymezeno jako období mezi koncem 4. století př. n. l. a druhou polovinou 2. Století př. n. l., se kulty spojené s božským párem Ísidy a Sarápida (i.e. isidovské kulty) úspěšně šířily do přístavních oblastí starověkého Středomoří. Moderní badatelé, kteří se na toto téma soustředí, se domnívají, že za úspěchem ranného rozšíření těchto kultů stálo mnoho faktorů z politických, ekonomických, nebo sociálních sfér. Hypotézy těchto badatelů nacházejí oporu v dochovaných historických zdrojích. Ptolemaiovský Egypt měl silnou ekonomiku a patřil mezi hlavní vývozce obilí ve starověkém Středomoří. Ísis a Sarápis byla univerzalistická božstva, jejichž kulty byly pevně spjaty s ptolemaiovskými vladaři, kteří byli v oblasti Středomoří velmi politicky aktivní. Ptolemaiovci se účastnili několika válek a po určitou dobu přímo kontrolovali některé středomořské regiony. Tyto skutečnosti umožňují identifikovat kanály, kterými se
During the early reign of the Ptolemaic dynasty in Egypt, which is defined in the thesis as the period between the end of the 4th century BCE and the second half of the 2nd century BCE, the cults related to the divine couple of Isis and Sarapis (i.e. the Isiac cults) spread successfully to ports in the ancient Mediterranean. Modern researchers focusing on the topic claim that the early spread of these cults was influenced by multiple factors from political, economic or social spheres. These hypotheses find partial support in the historical evidence. Ptolemaic Egypt had a powerful economy and was one of the main exporters of grain in the ancient Mediterranean. Isis and Sarapis were universalistic deities closely tied with the Ptolemaic rulers. Ptolemies were also very politically active in the Mediterranean region. They engaged in several military conflicts and for a time controlled some of the Mediterranean regions. Thus, it is possible to identify channels through which these cults co
Vedoucí práce: David Zbíral
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2018
Keywords: Eset -- (egyptská bohyně); Serapis -- (řecko-egyptský bůh); 4. století př. Kr.-2. století po Kr; náboženské kulty -- Středozemní moře (oblast) -- 4. století př. Kr.-2. století po Kr; náboženské kulty -- Egejské moře (oblast) -- 4. století př. Kr.-2. století po Kr; náboženské kulty -- starověký Egypt -- 4. století př. Kr.-2. století po Kr; náboženský kult -- Středozemní moře (oblast) -- 4. století př. Kr.-2. století po Kr; náboženský kult -- Egejské moře (oblast) -- 4. století př. Kr.-2. století po Kr; náboženský kult -- starověký Egypt -- 4. století př. Kr.-2. století po Kr; religious cults -- Mediterranean area -- 4th century B.C.-2nd century A.D.; religious cults -- Aegean Sea Region -- 4th century B.C.-2nd century A.D.; religious cults -- ancient Egypt -- 4th century B.C.-2nd century A.D.; cultic acts -- Mediterranean area -- 4th century B.C.-2nd century A.D.; cultic acts -- Aegean Sea Region -- 4th century B.C.-2nd century A.D.; cultic acts -- ancient Egypt -- 4th century B.C.-2nd century A.D.; disertace; dissertations