Impact of factors involved in the early spread of the isiac cults across the Aegean sea: a quantitative evaluation - Glomb, Tomáš, 1989- (2018)
Během prvních staletí vlády dynastie Ptolemaiovců v Egyptě, což je v této práci vymezeno jako období mezi koncem 4. století př. n. l. a druhou polovinou 2. Století př. n. l., se kulty spojené s božským párem Ísidy a Sarápida (i.e. isidovské kulty) úspěšně šířily do přístavních oblastí starověkého Středomoří. Moderní badatelé, kteří se na toto téma soustředí, se domnívají, že za úspěchem ranného rozšíření těchto kultů stálo mnoho faktorů z politických, ekonomických, nebo sociálních sfér. Hypotézy těchto badatelů nacházejí oporu v dochovaných historických zdrojích. Ptolemaiovský Egypt měl silnou ekonomiku a patřil mezi hlavní vývozce obilí ve starověkém Středomoří. Ísis a Sarápis byla univerzalistická božstva, jejichž kulty byly pevně spjaty s ptolemaiovskými vladaři, kteří byli v oblasti Středomoří velmi politicky aktivní. Ptolemaiovci se účastnili několika válek a po určitou dobu přímo kontrolovali některé středomořské regiony. Tyto skutečnosti umožňují identifikovat kanály, kterými se