Poškozený a adhezní řízení - Slezarová, Alžběta (2017)
Tato práce se zabývá problematikou poškozeného, jeho právy a dále adhezním řízením. V úvodu práce je definován poškozený, je odlišen od oběti trestného činu a jsou zdůrazněna jeho práva. V práci jsou nastíněny možnosti, kterými se poškozený může domoci náhrady újmy, jenž mu byla způsobena trestným činem. Další část práce se zabývá adhezním řízením. Úprava práv poškozeného a zejména úprava adhezního řízení je komparována s platnou a účinnou úpravou na Slovensku v a Německu. Tato práce obsahuje návrhy de lege ferenda.