Kristian v montérkách : hvězdná osobnost Oldřicha Nového mezi kulturními průmysly, produkčními systémy a politickými režimy v letech 1936-1969 - Gmiterková, Šárka (2018)
Tato disertační práce na případu tvůrčí dráhy Oldřicha Nového v letech 1936-1969 analyzuje proměny domácí herecké slávy. Dokládá, jak se měnila pozice čelných hereckých představitelů v návaznosti na systémové, personální i politicky motivované reorganizace nejen uvnitř filmového, ale i v dalších kulturních průmyslech. Plynulý pohyb mezi několika kulturními a mediálními odvětvími, v nichž zastával četné pozice, notně přispěl k dlouhodobé kariéře Oldřicha Nového. Jako klíčový koncept jsem proto zvolila hvězdnou osobnost, protože konzistentní průběh Nového tvůrčí dráhy představuje výsledek jeho vlastní aktivity, jednání i kompromisů