Efektivita speciálně edukační intervence u jedinců trpících Alzheimerovou chorobou z pohledu pomáhajících profesí - Vostrý, Michal (2018)
Předložená rigorózní práce na téma „Efektivita speciálně edukační intervence u jedinců trpících Alzheimerovou chorobou z pohledu pomáhajících profesí“ se zabývá řešením problematiky osob trpících demencí, konkrétně pak Alzheimerovou chorobou, která je nejvíce zastoupeným typem demence v České republice. Teoretická část se zaměřuje na popis samotné problematiky spolu s možnostmi řešení z pohledu pomáhajících profesí. Teoretická část popisuje realizovaný výzkum, pro který bylo využito 40 probandů. Tito probandi byli rozděleni do skupiny experimentální, která se aktivně účastnila naší intervence a do skupiny kontrolní, která se naší intervence účastnila pasivně. Jako diagnostikou metodu jsme zvolili využití standardizovaných testů (Montreálský kognitivnít test, Bristolská škála denních aktivit a Dotazník změněných schopností seniora), které nám v praxi hodnotí jednotlivé složky kognitivních funkcí, které jsou progresí demence postupně oslabovány a dále hodnotí soběstačnost a samostatnost.