Využití shear waves elastografie k diagnostice změn okohybných svalů u pacientů s endokrinní orbitopatií - Zemanová, Markéta (2018)
Cílem práce je pojednání o SWE a možnostech jejího využití při vyšetřování pacientů s endokrinní orbitopatií (EO). Praktická část práce je věnována stanovení průměrné hodnoty elasticity přímých okohybných svalů zdravé populace, stanovení hodnoty elasticity okohybných svalů u pacientů s EO, a to ve stádiu edému okohybných svalů a ve stádiu fibrotických změn. V práci jsou rovněž srovnány výsledky měření šíře okohybných svalů pomocí ultrazvukového elastografu a metodou konvenčního ultrazvukového vyšetření.