Možnosti validizace projektivních metod : (teoretická a metodologická hlediska) - Šafárová, Katarína (2018)
Projektivní techniky (PT) jsou v současné době součástí psychologické diagnostiky. Jsou však kritizované za jejich nízkou reliabilitu a validitu způsobenou: (1) variabilitou teorií ze kterých vychází; (2) variabilitou diagnostického použití; (3) variabilitou interpretačních přístupů. V této práci jsme měřili shodu posuzovatelů mezi psychology jako míru obsahové validity PT. Prezentovali jsme 18 randomizovaných projektivních podnětů 127 psychologům. Jejich hlavním úkolem bylo správné přiřazení obrázku nebo příběhu k jedné ze šesti osobnostních vinět. Dotazník obsahoval otázky týkající se (1) sociodemografických informací; (2) zkušenosti s PT, jejich použití v klinické praxi a zájem o PT. Psychologové rozeznávali osobnost v projektivním materiálu nad hladinou náhody. Žádná ze zkoumaných proměnných (např. různé typy klientů, různé druhy PT používané v praxi, zkušenost s PT, frekvence použití, používání manuálů atd.) však nezvyšovala výkon psychologů v přiřazovacím úkolu. Shoda posuzovatel