Tělo v pohybu: performativita sokolského hnutí v období formování moderního českého národa - Konývková Frýbertová, Tereza, 1986- (2018)
Disertace pojednává o performativním utváření české národní identity sokolským hnutí vXdruhé polovině 19. století. Zkoumá především sokolské kulturní performance (konkrétně Slavnost svěcení praporu Sokola Pražského zXr. 1862, Jubilejní slavnost Sokola Pražského zXr. 1882 a sletovou scénu Marathon, Obrazy antické zXr. 490 př. Kr., uvedenou vXr. 1912). Význam v performanci je tvořen na základě součinnosti jednotlivých složek materiálnosti: prostorovosti, časovosti, zvukovosti a především tělesnosti, jež jsou v disertaci podrobeny analýze. Hlavním nositelem významu v kulturních performancích sokolského hnutí je tělo cvičence, proto je pozornost soustředěna právě na něj - na jeho fenomenologické a sémiotické aspekty konstruující kolektivní/národní identitu