Korais a Gazis: jejich činnost na pozadí periodika Logios Ermis - Knapková, Kristýna (2018)
V předkládané disertaci jsme se pokusili popsat a porovnat nepopiratelný přínos dvou řeckých osvícenských intelektuálů na pozadí předrevolučního dění v Řecku i mimo něj. Obě osobnosti se na poli řecké kultury velmi zasloužily o vydávání periodik, publikování různě zaměřených odborných knih a zakládání novodobých škol a knihoven. Přesto se doposud nikdo nepokusil o komparaci jejich životního poslání ani pozdějšího odkazu. Navzdory sporům, které Koraisovu i Gazisovu pomyslnou pouť za svobodné Řecko provázely, lze považovat spoustu jejich životních kroků za téměř identických. Pokud bychom chtěli shrnout oblasti jejich společného zájmu, bez váhání bychom mohli uvést žurnalistiku, lexikografii, geografii či pedagogiku. Vstoupí-li ovšem do hry některá ryze individuální, typem osobnosti daná omezení, najdeme na jejich cestě životem také spoustu odlišností a překážek. Oba disponovali cennými kontakty s Evropou, nicméně Koraisovy vztahy s dalšími osvícenci byly často složité, v jiných případe