Princip vzájemného uznávání rozhodnutí v zemích Evropské unie - Kozárek, Tomáš (2018)
Disertační práce se věnuje problematice principu vzájemného uznávání použitého pro uznávání soudních rozhodnutí mezi členskými státy EU. Jako taková se snaží objasnit otázku, zda systému uznání a výkonu rozhodnutí mezi členskými státy EU poskytuje těmto státům prostor pro odmítnutí uznání rozhodnutí, jež by považovali za nespravedlivé. Tuto otázku zkoumá ve 3 rovinách, a to v případě individuálního selhání soudu, systémového selhání justičního systému státu a systémového selhání systému uznání rozhodnutí mezi členskými státy EU.