Exil a identita: Komparace českého exilu v Rakousku a Švýcarsku po roce 1968 - Haváč, Ondřej, 1985- (2018)
Tato dizertační práce se zabývá českým exilem v Rakousku a Švýcarsku po roce 1968. Jeho součástí byli jak „českoslovenští uprchlíci“, kteří opustili zemi po sovětské invazi do Československa v roce 1968, tak i exulanti, kteří odcházeli do zahraničí v 70. a 80. letech. Práce je založena na analýze archivních a orálně-historických pramenů, které byly získány během terénních výzkumů uskutečněných mezi českými krajany v Rakousku a Švýcarsku mezi lety 2011 až 2015. Analýza se soustředila na dvě hlavní otázky, které jsou neoddělitelně spojeny s českým exilem ve druhé polovině 20. století - na úspěšný integrační proces nově příchozích v hostitelských zemích a na změnu jejich národní identity v exilu, jinými slovy co pro bývalé uprchlíky znamenalo „češství“ po téměř půlstoletí života v zahraničí