Letová aktivita a stanovištní preference saproxylických brouků v evropských lesích mírného pásma - Procházka, Jiří, 1987- (2018)
Saproxyličtí brouci jsou považování za důležitou součást ekosystémových procesů týkajících se dekompozice dřeva. Některé druhy, dříve považované za škůdce, jsou nyní označovány za ekosystémové inženýry a klíčové druhy, které zajišťují obnovu lesa a vznik souší a světlin, významných pro další saproxylické druhy. Charakteristika tlejícího dřeva, zejména druh dřeviny, průměr kmene či větví a stupeň rozkladu zásadním způsobem ovlivňují složení společenstva vázaného na tento substrát. Intenzita hospodaření pak výrazně ovlivňuje nejen množství, ale i diverzitu tlejícího dřeva, a tím i složení saproxylických společenstev. Dalším důležitým faktorem je vertikální rozrůznění habitatů. Mnoho druhů, úzce specializovaných na určitá mikrostanoviště, je vázáno na akumulace tlejícího dřeva u země či uschlé větve v korunách stromů. Kvůli odlesnění a intenzivnímu využívání lesů jsou mnozí saproxyličtí brouci klasifikováni jako ohrožení a zasluhující ochranu.