Travesti(e)s et travestissements dans l’oeuvre littéraire de Michel Tremblay - Novotná, Šárka (2018)
Literární svět Michela Tremblaye (1942), québeckého spisovatele a dramatika, je divadelním světem par excellence: jeho postavy si tvoří mnohovrstevnaté masky proto, aby zamaskovaly vlastní utrpení, své Já a prožívání, anebo proto, aby obstály na sociální scéně svého každodenního života. Ten se zdá být zoufale prázdný, neustále omezovaný vnějšími či vnitřními restrikcemi. A to mentálními, časovými i prostorovými, jakož i restrikcemi vlastního bytí, které umocňuje pohled druhého: jako v bludném kruhu se v každodenním životě opakují stále stejně úkoly, existence v Tremblayově Plateau Mont-Royal, hlavní „scéně“ jeho děl, se tak podobá fatalistickému odsudku jisté životní tragédie. Aby protagonisté unikli všudypřítomných restrikcím, tvoří si různé převleky reality (travestissements), včetně převleků skutečného já. Strukturu a strukturaci Tremblayovských převleků, jejich psychologickou a literární konfiguraci zkoumá disertační práce Travesti(e)s et travestissements dans l’œuvre littéraire de