Prediktory subjektivních zdravotních stesků a chování souvisejícího se zdravím v pubescenci - Řezáčová, Iva (2018)
Dizertační práce se zaměřuje na psychosociální souvislosti subjektivních zdravotních stesků a zdraví podporujícího chování v pubescenci (11-15 let). Výzkumný soubor tvořilo 689 pubescentů. Nejčastěji zmiňované subjektivní zdravotní stesky jsou nervozita a neklid, bolesti hlavy, nesoustředěnost, nespavost a bolesti v zádech. Zjistili jsme, že neuroticismus a otevřenost ke zkušenosti predikují vyšší míru zdravotních stesků, kdežto dostatek odpočinku, sociální opora, svědomitost a optimismus predikují nižší míru zdravotních stesků. Dívky udávají vyšší míru zdravotních stesků než chlapci. Nejvýznamnějším prediktorem subjektivních zdravotních stesků byl neuroticismus, predikoval vyšší míru psychosomatických obtíží a slabosti. V případě chování souvisejícího se zdravím výsledky ukazují, že svědomitost, osobní pohoda, přívětivost, neuroticismus, sociální opora a extraverze predikují zdraví podporující chování, zatímco rostoucí věk pubescentů predikuje zdraví ohrožující chování. Chlapci vykazu