Cirkulující endoteliální a progenitorové buňky jako biomarkery angiogeneze u dětských onkologických pacientů - Zapletalová, Danica, 1982- (2018)
Novotvorba cév angiogenezí či vaskulogenezí je nedílnou součástí nádorového růstu. Má zásadní význam pro jeho invazivitu a metastazování. S rozvojem antiangiogenní léčby se objevila potřeba spolehlivého markeru angiogeneze, jenž by měl jak prognostický, tak prediktivní význam. Cirkulující endoteliální buňky (CEC) a cirkulující endoteliální progenitorové buňky (EPC) byly několika studiemi navrženy jako potenciální neinvazivní biomarkery nádorové angiogeneze. Cílem naší práce byla podrobná analýza množství CEC a EPC u dětských onkologických pacientů jak iniciálně ve vztahu k typu nádoru, rozsahu onemocnění, typu dosažené odpovědi na léčbu, tak i monitorace dynamiky těchto buněk v průběhu léčby, srovnání konvenční chemoterapie a metronomické/antiangiogenní léčby, zhodnocení vlivu febrilní neutropenie, operačního zákroku či podávání rekombinantního G-CSF. Analýza cílů v první etapě výzkumu byla provedena u 171 dětí. Do druhé části studie bylo zařazeno 30 pacientů.