Šlachy rotátorové manžety ramenního kloubu - anatomické aspekty a metody léčby - Šmíd, Petr (2018)
ŠLACHY ROTÁTOROVÉ MANŽETY RAMENNÍHO KLOUBU - ANATOMICKÉ ASPEKTY A METODY LÉČBY Cílem klinické části projektu bylo zkoumání účinku nových léčebných postupů u pacientů se syndromem bolestivého ramena. Cílem experimentální části práce byla studie přítomnosti akcesorního svalu musculus subscapularis. Klinická část studie byla rozdělena do tří podčástí. Do první části studie byli zařazeni pacienti s impingement syndromem ramena. U 25 pacientů byly aplikovány 3 injekce plasmy bohaté na trombocyty (PRP) do subakromiálního prostoru, kontrolní soubor 25 pacientů byl ošetřen jednorázovou injekcí depotního kortikoidu. Vyšetření pacientů probíhalo bezprostředně před léčbou, 6 týdnů, 3 měsíce a 6 měsíců od aplikace. Ve druhé studii byl hodnocen ukazatel rizika reruptury šlachy musculus supraspinatus- tangenciální znamení. Ve třetí studii byl na 25 pacientech s rupturou šlachy musculus supraspinatus zkoumán efekt peroperačního užití mezenchymálních kmenových buněk (MSCs) na hojení a incidenci reruptury šlachy.