Sedimentárně geologické studium neogenních sedimentů karpatské předhlubně v oblasti Vizovických vrchů - Francírek, Michal, 1986- (2018)
Sedimenty karpatu ve střední části karpatské předhlubně jsou reprezentovány laaským souvrstvím (starší karpat) a kroměřížským souvrstvím (mladší karpat). Sedimenty laaského souvrství ve střední části karpatské předhlubně jsou hluboce pohřbeny pod příkrovy Západních Karpat. V této části bylo provedeno několik hlubokých vrtů, které se provrtaly skrz flyšové příkrovy až do sedimentární výplně karpatské předhlubně. Data z těchto vrtů poskytují jedinečnou možnost rekonstrukce vývoje této periferní pánve a její paleogeografie. V sedimentech laaského souvrství střední části karpatské předhlubně byly rozpoznány tři depoziční jednotky (DU), které jsou charakteristické odlišným depozičním prostředím, proveniencí a částečně také depozónou v předpolní pánvi. První depoziční jednotka představuje prostředí proximální části periferního pahorku a zahrnuje sedimenty laguny/estuária nebo pobřeží tvořeného valy. Významnou roli v provenienci materiálu hrálo místní podloží tvořené krystalinickými horninami