Balancování endogenního a exogenního FGF2 signálování u lidských pluripotentních kmenových buněk - Konečná, Žaneta (2018)
Lidské pluripotentní kmenové buňky (PSCs) mohou být téměř neomezeně propagovány v nediferencovaném stavu, pokud jsou během dlouhodobé kultivace udržovány v podmínkách podporujících jejich kmenovost. Z tohoto důvodu jsou do kultivačních médií pro lidské PSCs přidávány různé růstové faktory, včetně rekombinantního fibroblastového růstového faktoru 2 (FGF2), který je považován za nejdůležitější. I přes každodenní výměnu kultivačního média hladiny a biologická aktivita FGF2 výrazně fluktuují, což je způsobeno jeho termální nestabilitou. Kromě exogenního FGF2 má v udržování kmenovosti lidských PSCs nezastupitelnou roli také endogenní FGF2, jehož nízkomolekulární (LMM) izoforma je sekretována do extracelulárního prostoru, kde pravděpodobně zahajuje své autokrinní/parakrinní signálování. Ačkoliv je úloha FGF2 signálování v udržování kmenových vlastností lidských PSCs relativně dobře prostudovaná, vzájemná spolupráce endogenního a exogenního FGF2 nebyla dosud zcela objasněna.