Gender in humanitarian discourse - Čechová, Hana, 1966- (2018)
Tato dizertační práce zkoumá uplatňování jazykových preferencí ambasadorů v humanitárním diskurzu. Pomocí textové analýzy a na základě teorie genderových rozdílů v jazyce byly vzorce opakujících se rétorických prostředků (kódy) klasifikovány jako typicky mužská a typicky ženská rétorika. Následnou dvoucestnou ANOVOU byl zkoumán vliv nezávislých proměnných, gender a profesionální status, na volbu jazykových prostředků jednotlivých skupin - muži politici, muži celebrity, ženy političky, ženy celebrity. Signifikantní rozdíly byly zjištěny v užívání typicky ženské rétoriky, jakožto varianty typické pro doménu humanitárního diskurzu. Dále se jako kategorie se signifikantními rozdíly projevily tyto: typicky mužský projev morálky (pomsta, spravedlnost, hledání viníka), typicky ženská rétorika v oblasti činnosti (zvyšování povědomí, prevence), typicky mužská rétorika moci (nadvláda, vyhrožování, sliby, kritika, sarkasmus) a kategorie typicky ženské rétoriky moci (moc skupiny, posilování moci