K desubstantivním adjektivům v češtině - Spinková, Stanislava, 1978- (2018)
V disertační práci se zabýváme analýzou českých adjektiv, které vznikly derivací a kompozicí. Práce se zaměřuje na adjektiva utvořená od substantiv. Bohatý materiál k rozboru byl získán excerpcí Slovníku česko-německého Josefa Jungmanna (1835-1839) a slovníku Deutsch-böhmisches Wörterbuch, zum Gebrauch des kaiser. königl. Cadeten-Corps zu Neustadt (1768) Václava Michaela Wiedemanna. Jungmann položil ve svém slovníku základ moderní české slovní zásoby. Shromáždil slova ze starší české literatury i běžného úzu, oživil archaická slova i vytvářel neologismy, inspiroval se při tom v jiných slovanských jazycích. Wiedemann sestavil příručku pro studenty Tereziánské vojenské akademie (školy pro důstojníky), kteří měli být schopni se česky dorozumět s řadovými vojáky. Nepokoušel se tvořit neologismy, přinesl svědectví o běžném úzu, z něhož vycházel. Hlavním cílem disertace je postihnout slovotvorné jevy a popsal slovotvorné tendence u desubstantivních adjektiv. V práce mj. zabýváme paralelními