Nanočástice jako nástroj cílené terapie nádorových onemocnění - Fojtů, Michaela (2018)
Současné pokroky v nanoinženýrství daly vzniknout celé škále nanoplatforem, které jsou intenzivně studovány za účelem dopravy léčiv. V této práci jsme se zaměřili na několik typů nanomateriálů a supramolekulárních nanosystémů nesoucích protinádorová léčiva, konkrétně na nosiče liposomální, proteinové, polysacharidové a makrocyklické, i na tzv. 2D nanomateriály. Na tyto nosiče o rozměrech v řádu nanometrů byla navázána cytostatika a následně byl hodnocen jejich potenciál cílit na nádorové buňky a potlačovat nádorový růst. Studie se zabývá také toxicitou nanomateriálů jako takových a úskalími, která mohou nastat při hodnocení jejich toxicity vůči buněčným liniím.