Janáčkova varhanická škola v kontextu hudebního školství v Brně na přelomu 19. a 20. století - Kučerová, Lenka, 1985- (2018)
Předkládaná práce sleduje výuku hudební teorie na brněnských spolkových školách, které měly význam při zakládání brněnské konzervatoře v roce 1919. Jsou to školy spolků Beseda brněnská, Vesna a Janáčkova varhanická škola. Podstatný vliv na hudební vzdělání v Brně měla činnost německého orchestrálního spolku Brünner Musikverein. Pokud to dovolil stav pramenů, jsou srovnány osnovy těchto škol, postup studia v teoretických předmětech a jejich učebnice