Alternativy v trestním právu hmotném a procesním - Kursová, Jana (2018)
Práce poskytuje pohled na problematiku alternativního řešení trestních věcí, důvody a způsoby prosazení tohoto fenoménu. Zabývá se jak obecnými teoretickými východisky, tak konkrétní právní úpravou odklonů a alternativních trestů v české právní úpravě. Za použití judikatury, na základě zpracování statistických údajů a zohledněním výsledků empirických výzkumů jsou poskytnuty informace o jejich využívání v praxi. Z hlediska zahraničního přesahu práce je významný také rozbor dokumentů mezinárodních organizací k danému tématu a srovnání se zahraniční právní úpravou. Práce se zaměřuje také na problematiku probace, mediace a činnosti Probační a mediační služby. Práce si klade za cíl identifikovat také případné nedostatky aktuální české právní úpravy a navrhnout změny, které by mohly využívání alternativ v trestním právu hmotném a procesním vylepšit.