Etické a právní aspekty náhradního mateřství - Rumpík, David, 1970- (2018)
Úvod Gestační surogátnost (GS), při níž je dítě koncipováno za použití vajíčka biologické matky a spermatu biologického otce a výsledné embryo je převedeno do dělohy náhradní matky, je poměrně nedávný jev, který byl zaveden do praxe až po prvním narození dítěte in vitro. GS je léčebná možnost pro ženy s určitými jasně definovanými zdravotní-mi problémy, která jim může pomoci mít své vlastní genetické děti. Ve svých počátcích byl tento postup užíván u žen, které měly funkční vaječníky, ale neměly dělohu. Díky rostoucím zkušenostem s touto metodou se počet indikací během posledních 30 let výraz-ně zvýšil. Léčba pomocí náhradního mateřství je metoda poměrně úspěšná. Výsledky, kterých se při této léčbě dosahuje, jsou všeobecně velmi uspokojivé, jak lze ostatně očekávat při transferu embryí vytvořených z oocytů relativně mladých žen do vhodných plodných náhradních matek s příznivou porodnickou anamnézou.