Interpretace a výtěžnost zobrazovacích modulů přístroje Pentacam při diagnostice a hodnocení keratokonu - Vlasák, Ondřej, 1984-; Škorpíková, Jiřina, 1945-; Masarykova univerzita. Biofyzikální ústav (2018)
Úvod: Práce se zabývá porovnáním topografických a tomografických rohovkových indexů a jejich významem pro diagnostiku a hodnocení rohovkových ektatických onemocnění. Metody: Do souboru byly zahrnuty rohovky s různými stádii keratokonu, pellucidní marginální degenerací, corneal warpage syndromem a byly porovnávány s rohovkami s fyziologickými parametry, s různou hodnotou pravidelného astigmatismu. Studie probíhala v letech 2015-2018 na Evropské oční klinice Lexum Brno. Zkoumaný soubor obsahuje 208 očí, z toho 111 očí s keratokonem, 31 očí s frustní formou keratokonu, 23 očí s pellucidní marginální degenerací, 10 očí s corneal warpage syndromem a 33 očí fyziologických. U těchto ektatických rohovek, bylo sledováno 19 topografických a tomografických parametrů, které byly porovnávány se souborem fyziologických očí s pravidelným astigmatismem. Ke statistické analýze byl použit jednofaktorový ANOVA test, dvouvýběrový t-test.
Purpose: The thesis deals with the comparison of topographic and tomographic corneal indices and their importance for the diagnosis and evaluation of corneal ectatic diseases. Methods: The corneas with different stages of keratoconus, pellucid marginal degeneration, corneal warpage syndrome, and corneas with physiological parameters with different values of regular astigmatism were included in the examined group. The study was conducted in 2015-2018 at the European Eye Clinic Lexum Brno. The examined set contains 208 eyes, including 111 eyes with keratoconus, 31 eyes with frustum keratoconus, 23 eyes with pellucid marginal degeneration, 10 eyes with corneal warpage syndrome and 33 physiological eyes. For these ecstatic corneas, 19 topographic and tomographic parameters were observed. These parameters were also compared with a set of physiological eyes with regular astigmatism. One-factor ANOVA and t-test was used for statistical analysis.
Vedoucí práce: Jiřina Škorpíková
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2018
Keywords: corneal ectasia; keratokonus; Pentacam; rohovka -- diagnostické zobrazování; rohovka -- patologie; rohovková ektázie; rohovková topografie; Cornea; Corneal Topography; Keratoconus; disertace; dissertations