Specifics of Interpretation and Application of Treaties on Avoidance of Double Taxation - Balco, Tomáš (2018)
Moje práce je věnována specifikům výkladu a uplatňování daňových smluv. Daňové smlouvy jsou dvoustranné nebo mnohostranné dohody nebo úmluvy, jejichž jedním z hlavních cílů je odstranění dvojího zdanění, ale také předcházení daňovým únikům a v poslední době i vyhýbání se daňovým povinnostem. Správný výklad a uplatňování daňových smluv je zásadní, protože pokud se uplatní nesprávný výklad, daňová smlouva nemusí dosáhnout svého cíle a účelu. Analyzuji výkladové otázky týkající se nejdůležitějších článků a ustanovení daňových smluv a pro účel vysvětlení základní otázek, zkoumám také historii a vývoj daňových smluv. Porovnal jsem vzorové daňové úmluvy OECD a OSN, stejně jako další vzorové úmluvy a provedl důkladnou analýzu 32 daňových smluv uzavřených mezi zeměmi střední a východní Evropy. Rovněž se zabývám otázkami souvisejícími s mnohostrannými daňovými smlouvami a současným MLI.