Principy památkové péče - Kebrlová, Eva, 1965- (2018)
Předložená disertační práce se zabývá tématem principů památkové péče, které je v odborné literatuře zpracováno jen v malé míře. Práce si klade za cíl určení základních východisek obecných právních principů ve vztahu k ochraně památek, zejména principu proporcionality, a analýzu problematiky základních ústavních principů v památkové péči - principu ochrany vlastnictví a principu ochrany veřejného zájmu. Dále se práce věnuje problematice principů dobré správy, zejména principu právní jistoty. Z hlediska právní jistoty zkoumá proces institucionalizace kulturních památek a rozhodovací činnost orgánů státní památkové péče při vydávání závazných stanovisek.