Koncept neokartografie ve studiu starých map - Vrbík, Daniel (2018)
Disertační práce se zabývá metodami zapojení veřejnosti do studia starých map. Hlavním cílem práce je ověřit, zda a jak je možné využít veřejnost při studiu starých map, identifikovat, v čem se liší způsob práce zapojených jedinců a čím jsou tyto odlišnosti způsobeny. Teoretická část vysvětluje terminologii, a představuje aspekty zapojení veřejnosti do vědeckých projektů, mezi něž patří zapojené osoby, jejich motivace, hodnoty a limity dobrovolně sbíraných dat a další. Představeny jsou také dostupné projekty zabývající se zapojením veřejnosti do práce se starými mapami a jinými archiváliemi. Praktická část práce především hodnotí zapojení veřejnosti do studia staré mapy formou veřejné výzvy s názvem „Příběhy míst“. Sběr dat byl realizován ve dvou fázích, vždy prostřednictvím webové aplikace umožňující sběr objektivních i subjektivních informací z konkrétní staré mapy a jejich následné zpřístupnění. V první fázi byl sběr dat omezen jen na vrcholy uvedené na staré mapě, ve druhé fázi byl