Pokročilé metody datové analýzy a kartografické vizualizace - Russnák, Jan (2018)
Téma této disertační práce, jež je zaměřena na pokročilé metody kartografické vizualizace a datové analýzy rozsáhlejšího množství prostorových dat, reaguje na aktuální trendy v současné společnosti. Digitální a internetová doba generuje velké množství dat včetně volně dostupných prostorových dat. Část volně dostupných datových sad je navíc uživateli přímo vytvářena a neustále dále sdílena, upravována a předávána k dalšímu využití. Tento dynamický proces kromě samotných dat přináší i řadu nových témat a pojmů navázaných na tuto problematiku. Národní jazyky ne vždy dokážou držet krok v oblasti terminologie, proto je většina pojmů přebírána z anglické literatury. V případě textu práce jde zejména o pojmy navázané na prosazování transparentnosti a otevřeného přístupu k informacím, kde se Česká republika mezinárodně zavázala připojením se k deklaraci Partnerství pro otevřené vládnutí již v roce 2011. Úvodní teoretická část práce dává ucelený přehled souvisejících pojmů, jejich definic i vyu