Systém sociálního zabezpečení a sociální ochrana ve vztahu k rodinám s nezaopatřenými dětmi - Hobzová, Dana; Masarykova univerzita. Katedra pracovního práva a sociálního zabezpečení (2018)
Tématem rigorózní práce je analýza systému sociálního zabezpečení s ohledem na rodiny s nezaopatřenými dětmi, s ohledem na rodinnou politiku ČR a sociální ochranu v rámci této politiky realizovanou. Právní úprava institutů systému sociálního zabezpečení se vyznačuje existencí mnohých sporných bodů, roztříštěností, nepřehledností a přílišnou mnohostí právních norem. Práce se snaží rovněž odpovědět na otázku, zda dávky poskytované prostřednictvím systému sociálního zabezpečení odpovídá rodinné politice deklarované ČR a zda dostatečně plní funkci sociální ochrany rodin s nezaopatřenými dětmi. Práce rovněž poukazuje na dávky poskytované v rámci systémů sociálního zabezpečení zemí EU a nabízí komparaci těchto dávek s dávkami poskytovanými v ČR. Práce předkládá analýzu celého systému sociálního zabezpečení vzhledem ke sledované společenské skupině, soustředí se na nalezení hlavních problémů tohoto systému a obsahuje úvahu zabývající se možného vývoje systému sociálního zabezpečení z pohledu de lege ferenda.
The main topic of the rigorous thesis was an analysis of the system of social security, namely with consideration of the family with dependent children. The legislation of the area of law is fragmented to the several statutes and is chaotic, especially from the view of laymen. This situation is reflected by numerous legal actions took against the Czech Republic, represented here by the Czech social security administration. In the area of the system of social security in the Czech Republic are several problematic points. In between them is possible to incorporate huge administration stress put on an apparatus of the state administrative, problematic social care about families with dependent children, chaotic legislation which is very confusing for potential recipients of the benefits etc. The thesis main goal is to answer to the question if the present system of the social security corresponds with the family politics presented by the Czech Republic, if corresponds with main principles of the social care and how the system is with comparison of the similar systems of the some of the members countries of EU.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2018
České a anglické resumé
Keywords: právo sociálního zabezpečení; rodiny se závislými dětmi; sociální politika; sociální zabezpečení; státní sociální podpora; families with dependent children; social benefits; social policy; social security law; social security; rigorózní práce; doctoral dissertations