Vodní toky jako koridory pro přesuny terestrických obratlovců - Semerád, Jan (2018)
V této práci shrnuji poznatky o krajinné struktuře, krajinných prvcích a jejich vlivu na přesuny terestrických obratlovců a o prostorových pohybech terestrických obratlovců ve vztahu k přesunům. Vlastní studie má za cíl zjistit, zda zvěř začne koryta vysychavých toků využívat jako migrační koridory více v porovnání s obdobím, kdy je v korytech voda. Bylo monitorováno devět lokalit a byl získán materiál z dalších dvou lokalit z předchozích let. Vlastní lokality byly umístěny v okolí Brna u vodních toků. Lokality tvořily trojice s rozdělením na vysychavou lokalitu, nevysychavou lokalitu a referenční nevysychavou lokalitu. Vliv vysychajících toků na přesuny terestrických obratlovců nebyl shledán jako signifikantní. Na vysychavých lokalitách byla zjištěna vyšší relativní aktivita v podélném směru a v korytu v porovnání s nevysychavými lokalitami. Je nutno zohlednit nepředvídatelnost vysychání v současném klimatickém období