Změny ekologických podmínek v jezeře Santovka během mladšího Würmu na základě pakomárovitých - Vaňáčková, Vendula (2018)
Tato paleoekologicky zaměřená bakalářská práce se zabývá rekonstrukcí vývoje ekologických podmínek a zejména průměrných červencových teplot vzduchu na sklonku posledního glaciálu pomocí analýzy fosilního záznamu společenstev pakomárovitých v jezerních sedimentech. Studovaná lokalita je zazemněné jezero u obce Santovka v Podunajské nížině na jihozápadním Slovensku, které bylo v historii zahrazeno travertinovými plotnami pěnovce. Pro skupinu pakomárovití se jedná o dosud nejstarší zpracovávaný sedimentační záznam střední Evropy. Zpracovávané vrtné vzorky pocházejí z hloubky 643-935 cm, což přibližně odpovídá datování 13300-17 300 cal BP. Celkem jsem zpracovala 34 vrstev, ve kterých bylo nalezeno 949 pakomárů náležících k 81 taxonům. Rekonstrukce červencové teploty vzduchu byla vytvořena pomocí švýcarského modelu.