Alternativní komunikační metody u lidí s tracheostomickou kanylou - Zwyrtková, Michaela (2018)
Diplomová práce byla zaměřena na problematiku alternativních komunikačních metod, u lidí s tracheostomickou kanylou v intenzivní medicíně. Obsahem byla práce rozdělena do dvou částí (teoretické a empirické). Teoretická část v obecné rovině popisuje tracheostomii v intenzivní medicíně (výhody/ nevýhody, indikace/kontraindikace zavedení tracheostomie, ošetřovatelskou péči, komplikace, atd. ...) a alternativní komunikační metody (využití, rozdělení, alternativní komunikace v intenzivní medicíně). Empirická část, je založena na kvantitativním (nestandardizované, originální dotazníkové šetření) průzkumu, jehož cílem bylo zmapovat problematiku alternativních komunikačních metod u všeobecných sester pracujících v intenzivní medicíně s pacienty s tracheostomickou kanylou.