Znalosti a zvyklosti všeobecných sester o vybraných neuromonitorovacích postupech v intenzivní péči - Tomaštíková, Pavla (2018)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku péče o pacienta s kraniocerebrálním poraněním, u něhož je indikováno monitorování centrálního nervového systému. Technický pokrok spolu s lepším chápáním patofyziologických mechanismů traumatického poškození mozku vede k stále většímu využívání monitorování CNS s preferencí multimodálního monitorování, zahrnujícího současné použití více monitorovacích technik, s cílem posoudit perfuzi, oxygenaci a metabolismus mozku. Rozvoj těchto metod klade zvýšené nároky na všeobecné sestry v péči o pacienty s kraniocerebrálním onemocněním. Hlavním cílem diplomové práce je zhodnotit úroveň znalosti a zmapovat zvyklosti v péči o pacienty s kraniocerebrálním onemocněním a v oblasti neuromonitorování u všeobecných sester pracujících na jednotce intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Na základě analýzy získaných dat jsou vytvořena doporučení pro praxi. Práce se skládá ze dvou částí, teoretické a výzkumné části.