Specifika ošetřování tracheostomické kanyly v intenzivní péči z pohledu všeobecných sester - Zapletalová, Bohuslava (2018)
Diplomová práce je zaměřena na všeobecné sestry pracující v intenzivní péči, které se setkávají s pacienty s tracheostomickou kanylou. Teoretická část shrnuje dostupné teoretické poznatky týkající se chirurgické a punkční tracheostomie a rovněž ošetřovatel-ské péče o tracheostomii. Praktickou část tvoří analýza dat z jednorázového dotazníko-vého šetření, jehož cílem bylo zjistit, jak jsou sestry informovány o metodách provedení tracheostomie, zda znají rozdíl v možnostech jejího provedení a zda mají zkušenosti a poznatky v ošetřování pacientů s tracheostomickou kanylou.