Komunikace u pacienta v intenzivní péči - Švecová, Lenka (2018)
Diplomová práce se věnuje problematice komunikace v intenzivní péči. Práce se zabývá komunikací s pacienty, kteří byli napojenina umělou plicní ventilaci. Na způsob jakým se dorozumívají s ošetřujícím personálem, komunikační metodu, která jim nejvíce vyhovovala a také jejich pocity. V druhé části rozhovoru byly podobné otázky položeny všeobecným sestrám, které se o pacienty staraly. Empirická část byla zapožena na kvalitativním výzkumu, na anesteziologicko-resuscitačním oddělení pomocí polostrukturovaného rozhovoru, který byl prováděn s pacienty a všeobecnými sestrami. Analýza a interpretace získaných informací nám ukazuje problematiku komunikace pacienta se zajištěnými cestami v odbodí odpojování.