Kompetence sester v anesteziologické ambulanci - Křížková, Petra (2018)
Diplomová práce se snaží zjistit názor lékařů anesteziologů a anesteziologických sester na možnost přesunu části kompetencí z lékaře na sestru, při provádění předanestetického vyšetření. Studie byla vedena způsobem řízeného rozhovoru a snažila se zjistit stávající stav při provádění předanestetického vyšetření, ochotu lékařů přenést část kompetencí na NLZP a to s, nebo bez dohledu lékaře anesteziologa. Část otázek se snažila zjistit názory na schopnosti sester provádět jednotlivé části předanestetického vyšetření a na potenciální problémy s eventuálním přesunem kompetencí. Výsledky ukazují, že v současné době je jen minimum předanestetických vyšetření v ČR prováděno NLZP. Někteří tázající připouští, že by byli ochotni předat některé části předanestetického vyšetření do rukou sester. Tento názor však nekoreluje s úplnou ochotou předat toto vyšetření zcela do kompetence NLZP.