Pacient s extrakorporální membránovou oxygenoterapií - Hrubá, Eva (2018)
Diplomová práce je svým obsahem rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá problematikou mechanických srdečních podpor a jejich rozdělení, vývoj a dělení ECMO, indikace, pooperační monitoring, specifickou ošetřovatelskou péčí o tyto pacienty a možné komplikace spojené s ECMO terapií. Empirická část byla zpracována na podkladě retrospektivního sběru dat kvantitativním výzkumným šetřením jednotlivých pacientů. Jejím cílem bylo zjistit, u kterých pacientů s kardiovaskulární intervencí je ECMO využíváno, jak jsou touto terapií ovlivněny laboratorní hodnoty, které komplikace se při léčbě mohou vyskytnout a množství aplikovaných transfuzních přípravků v době léčby ECMO podporou.