Informovanost pacientů před operačním výkonem o celkové anestezii - Kvardová, Zuzana (2018)
Diplomová práce si vzala za cíl určit faktory ovlivňující informovanost pacientů o celkové anestezii před operačním výkonem a využití tištěného informačního materiálu u těchto pacientů, na základě teoretického studia doplněného o výzkumné šetření. Pro sběr dat byly využity kvantitativní výzkumné metody. Za využití dotazníku byly získány informace od 107 pacientů, kteří podstoupili operační výkon v nemocnici ve Vrchlabí. Induktivní analýza výsledků probíhala za využití Mann-Witneyho testu a Kruskal-Wallisova testu na hladině významnosti α = 0,05. Nebyl prokázán vliv pohlaví (p = 0,34), akutnosti výkonu (p = 0,31), opakování operačního výkonu (p = 0,51) a pořadí výkonu (p = 0,064) na míru informovanosti pacientů před operačním výkonem. Byl prokázán vliv vzdělání (p = 0,002), akutnosti operačního výkonu na využití tištěného materiálu (p = 0,016) a tím na míru informovanosti před operačním výkonem. Výstupem práce je edukační materiál, který má posílit edukaci pacientů podstupujících celkovou anestezii.