Zapojení endokanabinoidního systému v regulaci jaterních cytochromů P450 - Přibyl Dovrtělová, Gabriela (2018)
Endokanabinoidní systém (ECS) hraje důležitou roli v regulaci fyziologických drah v lidském těle, avšak jeho vliv na jaterní enzymatický systém cytochromu P450 je stále neznámý. Rozsáhlé zapojení ECS do mnoha patofyziologických procesů otevírá možnosti využít jej jako nový terapeutický cíl. Z tohoto důvodu je důležité také zjistit, zdali ECS ovlivňuje aktivitu jednoho z nejdůležitějších biotransformačních enzymů - cytochromu P450 (CYP). Tato dizertační práce je zaměřena na výzkum zapojení ECS v regulaci vybraných jaterních CYP enzymů, které se nejvíce podílejí na biotransformaci léčiv.