Pozdní následky radioterapie u dětí - Zitterbartová, Jana (2018)
Úvod. Pozdní následky radioterapie (RT) ovlivňují kvalitu života dětských onkologických pacientů. Riziko rozvoje pozdních změn vzrůstá s celkovou aplikovanou dávkou záření a objemem ozařované tkáně. Pacienti s meduloblastomem, nejčastějším zhoubným nádorem mozku u dětí, tvoří jednu z nejvíce ohrožených skupin. Metody. V teoretické části se práce zabývá pozdními následky radioterapie podle orgánových skupin. Klinické postižení, jeho charakter a riziko jsou vztaženy k jednotlivým nádorovým diagnózám a způsobu ozařování. Praktická část hodnotí pozdní toxicitu a výsledky léčby u 37 dětí ozařovaných pro meduloblastom v letech 2006-2015. Detailně je v daném souboru analyzován výskyt a stupeň ototoxicity v závislosti na užité technice RT a velikosti cílového objemu pro boost (3D-konformní RT vs. volumetric arc therapy, VMAT; zadní jáma lební vs. lůžko tumoru). Ve vztahu k ototoxicitě je rovněž zhodnocen vliv systémové léčby cisplatinou, (cDDP). Výsledky. Zpracování souboru 37 dětí s diagnózou meduloblastomu umožnilo získat reálný přehled o pozdní toxicitě léčby.