Role jednotlivých stromů při formování ekologických nik pro živočišnou složku lesních ekosystémů - Špinková, Tereza (2018)
Stromy lze považovat za tzv. ekosystémové inženýry, protože mají schopnost efektivně a nad rámec své velikosti formovat prostředí, ve kterém žijí a pozitivně nebo negativně tak působit na potomky svého druhu i jiné organismy. V půdní vědě byla při formování půd tradičně zdůrazňována role klimatu, topografie a geologie. Recentní studie však naznačily, že neméně důležitou roli v evoluci půd sehrává biotická složka, v lesních ekosystémech typicky reprezentovaná stromy. Ty charakteristicky působí bodově, v prostoru nenáhodně a po velmi dlouhou dobu. Život stromu může ve středoevropských temperátních lesích přesahovat i 600 let, rozklad jeho kmene a kořenového systému může trvat dalších 150 let, nivelace vývratu dokonce tisíce let. Pro pochopení dynamiky lesa je důležité vědět, jakým způsobem stromy ovlivňují půdu a organismy v ní žijící.