Balantidium coli u primátů - Michálková, Kristýna (2018)
Balantidium coli je kosmopolitní parazit z kmene Ciliophora (Listomatea, Trichostomatia: Vestibuliferida). Infikuje širokou škálu zvířat od plazů, ryb, ptáků až po savce. Výjimkou nejsou ani primáti. V této práci byla vypracována literární rešerše zabývající se výzkumem B. coli od jeho objevení, morfologií, životním cyklem, geografickým rozšířením a prevalencí, klinickými projevy infekce a metodami diagnostiky infekce. Tato práce dále obsahuje veškerá nalezená data o lokalitách výskytu B. coli u primátů a jeho prevalenci u jednotlivých skupin těchto hostitelů. Parazit se může vyskytovat s vysokou prevalencí u primátů v lidské péči i u primátů žijících ve volné přírodě. U některých druhů se však může tato prevalence mezi volně žijícími zástupci a zástupci žijícími v lidské péči značně lišit.