Virové infekce kaprovitých druhů a jejich hybridů - Pěnčík, Ondřej (2018)
V bakalářské práci jsou formou literární rešerše předkládány informace o virových infekcích kaprovitých ryb, o způsobech, kterými viry unikají imunitě a o mechanismech antivirové imunitní obrany během infekce. Úvodní část poskytuje přehled významných virů kaprovitých ryb včetně méně známých virů. Posléze jsou popsány imunitní mechanismy, které zajišťují obranu organismu při virové infekci. Popsány jsou rovněž strategie, jakými se viry těmto mechanismům vyhýbají při úniku hostitelské imunitě. Další část této práce se zaměřuje na popis prací zabývajících se odolností vůči patogenům u mezidruhových hybridů. Nabyté poznatky jsou uplatněny v praktické části týkající se kvantitativní analýzy míry experimentální virové infekce u rodičovských linií kaprovitých druhů (C. carpio, C. gibelio) a jejich hybridů.