Elektronová mikroskopie na biologických vzorcích - Zhorný, Filip (2018)
V této bakalářské práci jsem se věnoval studiu potkaních chlupů pomocí skenovací elektronové mikroskopie. Využil jsem možností mikroskopu s duálním svazkem pro zobrazení vzorků iontovým svazkem za vysokého vakua. V teoretické části práce jsem popsal fyzikální principy elektronové mikroskopie a vlastnosti biologických vzorků. V praktické části jsem se zabýval sejmutím kvalitních obrázků pro analýzu průměru chlupů a šířky jednotlivých lamel viditelných na povrchu chlupů. Zkoumal jsem vztah mezi věkem zvířete a těmito parametry. Zjistil jsem, že kvalitativní znaky chlupu přímo nesouvisí s věkem zvířete v rámci studovaného souboru zvířat.